Gode tricks til spoken word

Hjælp til både indhold og fremførsel

Du vil gerne slamme? Vi har lidt hjælp til dig – men hjælp dig selv og husk at slam kan være alt og derfor er det vigtigt at du bruger dig selv; din historie er der ingen andre der kan skrive. Hvad har du lyst til at fortælle verden? Vil du fortælle om dit syn på politik eller om miljøet eller om musikgenrer eller om dating-apps eller om facebook? Alt det som står med grønt og hvidt er hjælp til indhold, men prøv først at komme igang uden…

Google Doc Skabelon – Hjælp til at komme i gang med dit første slam – klik her!

Længere nede på siden står der nogle gode råd til din fremførsel – altså nogle tricks til hvordan spoken word fremføres fedt. Disse oratoriske tricks virker ikke kun til poetry slam, men kan også bruges til taler, drama, monologer og råbekor. Vi håber du finder hvad du har brug for og vi glæder os til at se dig på scenen!

…hvis du er underviser / lærer og tænker på at lave et forløb om Poetry Slam i dansk eller engelsk, så vil vi gerne opfordre til at du hyrer PSFyn til at komme forbi og lave en workshop, istedet for at du lader dem se videoer online og læse i bøger og på hjemmesider om Poetry Slam. På den måde får dine studerende nemlig den performative og sceniske OPLEVELSE af litteraturen, som Poetry Slam i høj grad er defineret af 🙂

// skrivehjælp til indhold //


Brug samme sætningsstart
En af de nemmeste måder at komme godt igang på, er at lave tyve sætninger med samme start – og så lave 20 sætninger med det modsatte. Det er rytmisk, præcist og virker godt lydligt

”Det jeg oftest har glemt er…men jeg ville ønske jeg havde glemt   lidt mere.” eller ”I morgen bliver bedre fordi…” eller ”Mit bedste minde er …” eller ”Jeg fortryder intet. På nær en ting… (to ting) (tre ting)…” eller “Jeg tilgiver min mor for hendes…Jeg tilgiver pizzariaet for deres…Jeg tilgiver mine venner for…”

Skriv i din egen genre
Mange går i stå til at starte med, fordi de tror at Poetry Slam er en særlig form for genre – men al tekst kan være et slam. Så prøv at tænk på hvor mange former for tekster du kender til – og hvilken form det kunne være sjovt at prøve af:

  • Start på en hyldesttale til din seng – eller en takketale til Cocio kakaomælk.
  • Skriv et eventyr om “De tre små veninder” eller “Rødhætte og sløjdlæreren”.
  • Skriv en klage til Gud / din mor / til bedemanden / til din fodboldtræner / til biografen.
  • Skriv en undskyldning til DSB.
  • Skriv en samlingsvejledning til den perfekte kæreste.
  • Lav en liste over ting du har glemt – eller ville øsnke du havde glemt
  • Skriv en fantasifuld ønskeliste til jul…

Stil undrespørgsmål
Stil dig selv et godt spørgsmål ved at undre dig over noget. Hvordan er livet som flygel? Hvordan er livet som iPhone? Eller livet som pige / lærer / en kendt politiker? Hvad ødelægger et hjerte mest – fedt eller kærlighed? Hvornår på ferien er det mest optimalt at sove?

Besjæling
Giv døde ting liv. Prøv at skrive om livet som et tastatur. Eller skriv en samtale mellem en sækkestol og en cykel. Hvad tænker Mount Everest? Kan en Faxe Kondi føle sig træt og udtømt? Jeg blev født som hjelm, men ved min ottende genfødsel var jeg blevet til en…

Skriv på had og fordomme
Alle er pissed over noget – og det er aktid rart at få luftet sin vrede indimellem. Men overvej at udfordre dig selv – og skriv et kærlighedsdigt til noget eller nogen du hader. Og her er der en fin chance for ironi og sarkasme: “Kære tyske stil; jeg elsker dig. Jeg elsker måden du altid kommer ubelejligt på, og måden du tvinger mig til at slå op i ordbøger på.”

Vær litterær DJ
Kig på nettet og find ordsprog, citater og remser. Klip dem i stykker, byt rundt på dem. Kast ikke med svin i et glashus. Du ser splinten i din broders øje, men ikke graven for andre. Man skal ikke ride før man har kastet med perler. Lad evt. disse ting indgå som replikker hos nogle personer i din tekst.

Du kan også tage sangtekster af f.eks. Nik og Jay eller Rasmus Seebach, klippe dem i stykker og lade dem indgår som replikker i en samtale…

8 KONKRETE SKRIVEØVELSER

1. To og to sammen. Lav fire lister: en med NAVNEORD, en med STEDER, en med HANDLINGER og en med FØLELSER. Sæt derefter ord sammen, og se om det kan inspirere.

2. Lav en seddel hvor du skriver HVIS….(jeg var kvinde) SÅ…..(ville jeg danse noget mere). Sæt jer nu i en rundkreds, og lad en sige sit HVIS, hvorefter den næste siger sit SÅ. Ha, ha – det er sjovt…brug det som inspiration til et HVIS / SÅ slam.

3. Hurtigskrivning i 10 minutter. Hver sætning skal indeholde et minde, eller en konkret oplevelse. Efter hurtigskrivning, vælg da tre sætninger, hvor du udvider oplevelsen med mindst tre sanser mere i din beskrivelse af oplevelsen (lugte, føle, smage, se, høre).

4. Stil jer over for hinanden tot og to, tænk på et navneord. Den laveste af jer starter med at sige sit navneord, derefter sætter den højeste sit navneord efter, og forklarer hvad det er. Brug de nye ord til at skrive en tekst.

5. Skriv en tekst hvor du veksler imellem ”Der hvor JEG kommer fra er”…. “Der hvor DU kommer fra er…”

6. Beskriv en situation i lægens venteværelse, hvor der er andre end dig der venter på at blive ekspederet. Typen af læge er helt underordnet, men brug gerne fantasien. Læg særlig vægt på spændingen, nervøsiteten eller frygten for det der skal komme ved et besøg hos lægen.

7. Lav en to-stemmig tekst, som KUN består af replikker. Forestil dig nu at den ene er dig selv og den anden er…en sur mor? Pizzamanden? Din roomie eller din roomies kæreste?

8. Lav en tekst hvor du starter 5 sætninger med JEG, derefter fem sætninger med DU – og så til sidst fem sætninger med VI…

Til sidst, så kan dette måske inspirere – i og med at der er mange genrekendetegn, og man derfor hurtigt kan få idéer til at skrive…

vejrudsigten
tinder
nyhederne
brugsanvisning fra ikea
filmtrailer
opskriften på…
klagebrev til gud?
sportsreportage fra?
prædiken om…pizza?
eventyret om de tre…
børnesange / mgp
ordsprog cut-up
reklamer for…
kontaktannoncer
facebook-status
konfirmationstale
dronningens nytårstale

// hjælp til din fremførsel på scenen //

Brug dit slam til at sige hvad du fu….. mener!
Et godt slam er personligt. Teksten bliver original og du har chancen for at stille dig op på talerstolen og komme ud med dit syn på verden. Det kan være om de ting du er allergisk overfor (rejer, dårlig tøjstil, heavy musik), de ting du elsker og alt der imellem.

Genkendelighed
Når man slammer på Sydfyn, så er fordomme om folk fra Ærø og Langeland gode – udnyt det. Hvis man slammer i Århus, så er folk fra Tilst og Mols værd at gøre lidt grin med. Måske har dit publikum en fælles interesse eller en fælles bekendt? Facebook, instagram, inspektøren, træneren, Apple-produkter…

Husk at variere din oplæsning
Læs din tekst i gennem, og læg mærke til hvor det ville være fedt at indsætte en……..pause…….. Eller hvor du kan læse hurtigt. Eller råbe et SLAM BAM lydord! Ka-Pow! Det er her du især kan finde din egen stil og få din tekst til at blomstre.

Gentagelser
Gentagelser af tekstbidder eller sætningsdele (særligt starten) skaber rytme og giver publikum noget at holde fast i. Start hver sætning med de samme ord ”I morgen bliver bedre fordi…” eller ”Det jeg elsker mest er…”

Brug sløjfen og gentag starten til sidst
Et af de mest anvendte tricks i Poetry Slam – og i taler generelt, både af præster, politikere og mormødre. Gentag starten i slutningen. Digtet falder til ro, alting giver mening og publikum føler de har fanget det hele. Og hvis du så også lige kan sætte starten i et nyt lys, så er det en rigtig god idé.

]Imiter typer ved at lave stemmer og bruge slang
Der er visse personer vi alle kender: Den sure pedel, pizzamanden vi ikke forstår, den hysteriske moster eller den brovtne kæreste. Giv dem liv! Og fremfør gerne med replikker og stemmer…

Vær konkret og billedskabende – tænd for den indre biograf
Pas på med abstrakte begreber (tid, kærlighed, død) og skab i stedet klare billeder, ved at være konkret og beskrivende i dit sprog – få tændt for publikums indre biograf og brug dine sanser (han lugtede af skimmel og lignede en mislykket tandoperation). Jeg elsker dig så meget, at jeg vil smøre dig nutella-madder og bære dine tasker. Jeg skrabede mine bumser i morges. Med en teske.

Brug din krop – det er jo slam!
Poetry Slam er i høj grad fremførsel. Du er ikke kun din tekst – du er også din krop, når du slammer. Vores kroppe og munde kan mange ting – udnyt det! Din mund kan lyde som et trommesæt, du må hoppe, trampe og rulle rundt. Din stemme og krop er dit instrument – giv os en fed solo, gakkede gangarter og sigende fagter! Kig publikum i øjnende, peg på dem, dans…

Fremfør med crescendo
Start i det stille, både med hensyn til tema og billeder – og skru så mere og mere op, for til sidst at ende med et brag!

Pointe eller overraskelse til sidst
Klassisk trick indenfor taler. Gem det bedste til sidst – eller vend det hele på hovedet med en snedig afsløring eller en vild detalje, gerne med brug af de ting du sagde i starten

Vær ukorrekt og uventet
Vær fræk og overrumplende. Sig noget om tabuer, forstør nogle fordomme, skab nogle morderiske, sexede eller forstyrrende scenarier.

Øv dig, øv dig, øv dig – og tag tid!
Du kommer nok til at føle dig lidt fjollet, men det er en rigtig god idé at øve sig. Tag din tekst og læs den højt op for dig selv mindst fem gange. Husk også at tage tid på din tekst, den må helst ikke vare over 3 minutter, ihvertfald ikke hvis du laver poetry slam!

Du kan her downloade en tosiddet PDF, som kan printes ud og deles rundt til elever, studerende og lærere…