Hjælp til både indhold og fremførsel

Du vil gerne slamme? Vi har lidt hjælp til dig – men hjælp dig selv og husk at slam kan være alt og derfor er det vigtigt at du bruger dig selv; din historie er der ingen andre der kan skrive. Hvad har du lyst til at fortælle verden? Vil du fortælle om dit syn på politik eller om miljøet eller om musikgenrer eller om dating-apps eller om facebook?

Længere nede på siden står der nogle gode råd til din fremførsel – altså nogle tricks til hvordan spoken word fremføres fedt. Disse oratoriske tricks virker ikke kun til poetry slam, men kan også bruges til taler, drama, monologer og råbekor. Vi håber du finder hvad du har brug for og vi glæder os til at se dig på scenen!

PS! Hvis du er underviser / lærer og tænker på at lave et forløb om Poetry Slam i dansk eller engelsk, så vil vi gerne opfordre til at du hyrer PSFyn.dk til at komme forbi og lave en workshop. På den måde får dine studerende nemlig den performative og sceniske OPLEVELSE af litteraturen, som Poetry Slam i høj grad er defineret af 🙂 …og så støtter dig og din arbejdsplads også en forening af frivillige, som hver måned sørger for at der afholdes Poetry Slam på Fyn.

Skriveøvelser og skabeloner

Her kan du hente både skriveøvelser, slam-skabeloner og øvelser til sangskrivning.

Hvad skal jeg skrive om?

01
Brug samme sætningsstart

En af de nemmeste måder at komme godt igang på, er at lave tyve sætninger med samme start – og så lave 20 sætninger med det modsatte. Det er rytmisk, præcist og virker godt lydligt

”Det jeg oftest har glemt er…men jeg ville ønske jeg havde glemt   lidt mere.” eller ”I morgen bliver bedre fordi…” eller ”Mit bedste minde er …” eller ”Jeg fortryder intet. På nær en ting… (to ting) (tre ting)…” eller “Jeg tilgiver min mor for hendes…Jeg tilgiver pizzariaet for deres…Jeg tilgiver mine venner for…”

04
Besjæling

Giv døde ting liv. Prøv at skrive om livet som et tastatur. Eller skriv en samtale mellem en sækkestol og en cykel. Hvad tænker Mount Everest? Kan en Faxe Kondi føle sig træt og udtømt? Jeg blev født som hjelm, men ved min ottende genfødsel var jeg blevet til en…

02
Skriv i din egen genre

Mange går i stå til at starte med, fordi de tror at Poetry Slam er en særlig form for genre – men al tekst kan være et slam. Så prøv at tænk på hvor mange former for tekster du kender til – og hvilken form det kunne være sjovt at prøve af:

  • Start på en hyldesttale til din seng – eller en takketale til Cocio kakaomælk.
  • Skriv et eventyr om “De tre små veninder” eller “Rødhætte og sløjdlæreren”.
  • Skriv en klage til Gud / din mor / til bedemanden / til din fodboldtræner / til biografen.
  • Skriv en undskyldning til DSB.
  • Skriv en samlingsvejledning til den perfekte kæreste.
  • Lav en liste over ting du har glemt – eller ville øsnke du havde glemt
  • Skriv en fantasifuld ønskeliste til jul…
03
Stil undrespørgsmål

Stil dig selv et godt spørgsmål ved at undre dig over noget. Hvordan er livet som flygel? Hvordan er livet som iPhone? Eller livet som pige / lærer / en kendt politiker? Hvad ødelægger et hjerte mest – fedt eller kærlighed? Hvornår på ferien er det mest optimalt at sove?

05
Vær litterær DJ

Alle er trætte af noget indimellem – og det er altid rart at få luftet sin vrede indimellem. Men overvej at udfordre dig selv – og skriv et kærlighedsdigt til noget eller nogen du hader. Og her er der en fin chance for ironi og sarkasme: “Kære tyske stil; jeg elsker dig. Jeg elsker måden du altid kommer ubelejligt på, og måden du tvinger mig til at slå op i ordbøger på.”

Hvordan slammer jeg så min tekst?

06
Varier din oplæsning

Læs din tekst i gennem, og læg mærke til hvor det ville være fedt at indsætte en……..pause…….. Eller hvor du kan læse hurtigt. Eller råbe et SLAM BAM lydord! Ka-Pow! Det er her du især kan finde din egen stil og få din tekst til at blomstre.

09
Gentag starten

Klassisk trick indenfor taler. Gem det bedste til sidst – eller vend det hele på hovedet med en snedig afsløring eller en vild detalje, gerne med brug af de ting du sagde i starten

07
Brug din krop

Poetry Slam er i høj grad fremførsel. Du er ikke kun din tekst – du er også din krop, når du slammer. Vores kroppe og munde kan mange ting – udnyt det! Din mund kan lyde som et trommesæt, du må hoppe, trampe og rulle rundt. Din stemme og krop er dit instrument – giv os en fed solo, gakkede gangarter og sigende fagter! Kig publikum i øjnende, peg på dem, dans…

10
Øv dig, øv dig, øv dig!

Du kommer nok til at føle dig lidt fjollet, men det er en rigtig god idé at øve sig. Tag din tekst og læs den højt op for dig selv mindst fem gange. Husk også at tage tid på din tekst, den må helst ikke vare over 3 minutter, ihvertfald ikke hvis du laver poetry slam!

08
Skru langsomt op!

Start i det stille, både med hensyn til volumen, hastighed og metaforer – og skru så mere og mere op, for til sidst at ende med et brag!

11
Lav stemmer

Der er visse personer vi alle kender: Den sure pedel, pizzamanden vi ikke forstår, den hysteriske moster eller den brovtne kæreste. Giv dem liv! Og fremfør gerne med replikker og stemmer…